Μια άσκηση για να αντέχω τα δύσκολα συναισθήματα…

Apr 8, 2021 | Νέα, Πόροι

Η σύντομη αυτή άσκηση διαλογισμού είναι σχεδιασμένη για να ανακουφίζει από την συναισθηματική αναστάτωση και την αίσθηση ότι ένα αρνητικό συναίσθημα γίνεται αβάσταχτο. Ονομάζεται “διαλογισμός Βροχής” γιατί τα αρχικά των λέξεων αναφοράς των τεσσάρων βημάτων του δημιουργούν τη λέξη RAIN, την οποία και χρησιμοποιούμε ως υπενθύμιση για να κάνουμε την άσκηση, όταν την χρειαζόμαστε.

Όταν νιώθουμε να μας κυριεύει κάποιο αρνητικό συναίσθημα, ας προσπαθήσουμε να σταματήσουμε, να σκεφτούμε τη βροχή και για λίγα λεπτά να πραγματοποιήσουμε τα βήματα που μας υπενθυμίζουν τα γράμματα R A I N. Όπως η βροχή, έτσι και τα δύσκολα συναισθήματα είναι αναπόφευκτα, πολλές φορές μας ξεβολεύον και θέλουμε να τα αποφύγουμε. Όμως, όπως η βροχή, έτσι και τα δύσκολα συναισθήματα, αν και μπορεί να νιώθουμε ότι μας πλημμυρίζουν, περνάνε και μετά αφήνουν τον ουρανό πιο καθαρό.

R– Recognize: Aναγνώρισε το συναίσθημα: Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε μια συναισθηματικά απαιτητική κατάσταση, αν δεν αναγνωρίσουμε πρώτα ότι συμβαίνει.

A- Acknowledge: Aποδέξου αυτό που νιώθεις και μην το διώξεις. Δώσε την άδειά σου να μείνει εκεί για όσο χρόνο χρειάζεται.

Ι– Investigate: Εξέτασε αυτό που νιώθεις, τις σωματικές αισθήσεις, τις σκέψεις και την τάση για δράση που σου προκαλεί, με θάρρος, περιέργεια και κατανόηση. Σκοπός είναι να το γνωρίσεις καλύτερα, όχι να το αλλάξεις ή να μοιράσεις ευθύνες και να ϋιοθετήσεις ανεξέλεγκτες αμυντικές αντιδράσεις.

Ν– Non identify: Απέφυγε να ταυτιστείς με αυτό το συναίσθημα και να κρίνεις τον εαυτό σου επειδή το νιώθει. Αυτό που νιώθεις τώρα δεν καθορίζει ποια ή ποιός είσαι. Είναι μόνο ένα συναίσθημα, παροδικό όπως όλα τα συναισθήματα, που απλά προέκυψε στην συγκεκριμένη στιγμή. Δείξε κατανόηση στον εαυτό σου, όπως θα έκανες με έναν φίλο ή μια φίλη σου που σου χτυπάει την πόρτα έχοντας περάσει χωρίς ομπρέλα από μια μπόρα.

Ο “διαλογισμός Βροχής” μας θυμίζει ότι παρόλο που δεν μπορούμε να καθορίσουμε τι νιώθουμε κάθε στιγμή, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε με κατανόηση, να παρατηρήσουμε πως έρχεται και πώς φεύγει, και σταδιακά να αλλάξουμε τη σχέση μας με αυτό.

Από το βιβλίο REAL LOVE, της Sharon Salzberg, Copyright © 2017

0 Comments

Relacionados

Nέα σειρά βίντεο Project Parenting: “ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ: Πώς επηρεάζει εμένα και το παιδί μου;”

Nέα σειρά βίντεο Project Parenting: “ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ: Πώς επηρεάζει εμένα και το παιδί μου;”

Σε αυτή την σειρά για μέλη του Project Parenting εξερευνούμε τα αίτια και τις συνέπειες της κρυφής μάστιγας της τελειομανίας γονιών και παιδιών και μαθαίνουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε αλλά και να αντιμετωπίσουμε τον ύπουλο αυτό εχθρό της οικογενειακής μας ευτυχίας.

Facebook live: Τα μοτίβα γονεϊκότητας στη ζωή μου!

Facebook live: Τα μοτίβα γονεϊκότητας στη ζωή μου!

Την Τρίτη 31/03 στις 21:30, θα συζητήσουμε live στη σελίδα του Project Parenting στο Facebook https://www.facebook.com/projectparentingplatform σχετικά με τα μοτίβα γονεϊκότητας που όλοι κουβαλάμε μέσα μας με σκοπό να τα γνωρίσουμε και να μάθουμε πώς μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο αληθινοί και ελεύθεροι στη σχέση μας με το παιδί μας και τον εαυτό μας.

Κάνε εγγραφή στo newsletter